Pazartesi, Nisan 21, 2025
Interfresh Eurasia
Ana Sayfa4. Sayıİzmir, Tarım Potansiyeli Açısından Oldukça Şanslı Bir Kent

İzmir, Tarım Potansiyeli Açısından Oldukça Şanslı Bir Kent

R. Burak SERTBAŞ
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim kurulu Başkanı

İzmir, tarım potansiyeli açısından oldukça şanslı bir kent. Bereketli toprakları, uygun iklim koşulları, zengin su kaynakları ve biyoçeşitliliğiyle ülkemizin önemli tarım ve gıda sanayi merkezlerinden biri.

Ege bölgesi özelinde Ocak- Kasım 2024 döneminde yaklaşık 7 Milyar Dolar tarım ihracatı yapıldı. Geçen sene aynı döneme göre %5 lik bir artış söz konusu.

Ege ihracatçı Birlikleri bünyesinde 7 adet tarım birliği bulunuyor. Bunlar;

- Reklam -
Google search engine
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği
Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği
Ege Tütün İhracatçıları Birliği

Ege İhracatçı Birlikleri 2025 yılında tarım ürünleri ihracatında 8 Milyar doları geçmeyi hedefliyor.

EİB’in son 1 yıllık dönemde yaptığı 18 milyar 245 milyon dolarlık ihracatın yüzde 41’ini tarım sektörü gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak bölgemizin tarımsal üretim ve ihracatını ikiye katlayacak olanDikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (TDİOSB) kuruluş projesine de İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ile birlikte ortağız.Geleceğin stratejik sektörlerinin başında gelen tarım sektörü için Dikili TDİOSB’nin kuruluşunun gerçekleşmesi çok önemli bir dönüm noktası.

İzmir, ihracatta öncü konumda ve organik tarımsal ürünlerle uğraşan birçok işletmeye ev sahipliği yapıyor. Şehrimiz organik tarımın beşiği konumunda. Özellikle son yıllarda organik tarımla ilgili önemli gelişmeler de yaşanmakta. İlk organik üretim çekirdeksiz kuru üzüm ile 1980’li yılların ortalarında İzmir’de başladığını da hatırlatmak isterim.

Geleneksel ürünlerin yanı sıra son dönemlerde  seracılık, jeotermal seracılık, kesme çiçek, süs bitkileri, süt, narenciye, kuru yemiş, yaş meyve-sebze, şarapçılık, fidancılık, küçükbaş hayvancılık ve su ürünleri işleme yatırımları da artmaya başladı.

Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkıyor. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahip.

Bölgemiz, kaliteli pamuk üretiminin yoğun olduğu bir yer ve organik, Better Cotton, rejeneratif pamuk gibi sürdürülebilir yöntemler burada yaygın olarak uygulanıyor.

Ege Bölgesi’nde yetiştirilen organik pamuk, çevre ve ekosisteme zarar vermeden tüketicilere sağlıklı ve doğal bir seçenek sunuyor. Organik sertifikasyon süreçleriyle belgelendirilmiş bu pamuk, sürdürülebilirlik ve sağlık odaklı tüketim trendlerine yanıt niteliği taşıyor.

Bölgemizde yetiştirilen pamuk, uzun elyafları, yüksek verimliliği, iyi renk ve emici özellikleriyle kaliteli ve uluslararası alanda tercih edilen bir tarım ürünü.

Pamuğun ekonomik katkısı sadece tarımla sınırlı değil; lifi, çiğit, tohum, çekirdek, yağ, küspe, linter vb. ürünleriyle tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem gibi otuzdan fazla sanayi dalında ham madde oluşturarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

İzmirli konfeksiyoncuların en büyük avantajlarından biri, kaliteli pamuk üretiminin yoğun olduğu bir bölgede faaliyet göstermeleri.

Ege Pamuğu’nun yüksek kaliteli üretiminin merkezi olmasıyla, bölge örgü ve dokuma erkek, kadın, çocuk ve bebek giyiminde bir imalat merkezi haline geliyor.

Kentimiz ayrıca dünya hazır giyim markalarının tedarikçilerinin yer aldığı bir bölge konumunda. Tekstil ve hazır giyim endüstrisi için önemli bir altyapıya sahip olan bu kentimizde birçok üretici, tasarımcı ve işletme faaliyet gösteriyor.

Üretim ve teslimat sürelerimizdeki esneklik ve moda odaklı düşünme tarzıyla dünya çapında tanınmış birçok marka ve perakende zinciri için güvenilir bir üretim ortağı konumunda. Tüm bunlara ek olarak ana pazara yakınlığı, entegre üretim tesisleri, kaliteli ve tasarım odaklı üretimlerine sürdürülebilir üretimi de eklemiş bulunmakta.

Türkiye’deki gelinlik sektörünün merkezi İzmir’dir. Kentte 1000’den fazla gelinlik üreticisi bulunmakta; katma değeri yüksek bir branş olup üretim ve ihracat açısından kentimize önemli bir ekonomik katkı sağlamakta. Türk gelinlikleri, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde tasarım ve üretim kalitesiyle tercih edilmektedir.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, ülkemizde en fazla katma değerli ihracat yapan sektörlerden biri. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği, yaklaşık 1000 üyesiyle yılda ortalama 1,3 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmekte. Bu ihracatın liman ve hinterlandı düşünüldüğünde İzmir’in bu alandaki önemi büyük.

İzmir, Türkiye’nin en büyük ihracat limanlarından birine sahip. Sanayisi ve fuarıyla önemli bir kent olan İzmir, Ege Bölgesi’nde 12 farklı sektörde faaliyet gösteren 7500’den fazla ihracatçı firmayı temsil eden Ege İhracatçı Birlikleri’nin de merkezidir.

Kentimiz sadece ihracat, tarım ve sanayisi ile değil ayrıca Tarihi kökleri, zengin kültürel mirası, dinamik atmosferi ve zengin ve çeşitli mutfağıyla da dikkat çekmektedir. Tarihi zenginliklerini Agora, Kadifekale, İzmir Saat Kulesi ve tarihi çarşılar gibi yapılarla günümüze taşımakta, Ege’nin verimli topraklarından gelen taze sebzeler, zeytinyağlı yemekler ve mezeler ve deniz ürünleri ile zenginleşen sofralar şehrin lezzetlerini ön plana çıkarmaktadır.

Yazar

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Popüler Makaleler

Son Yorumlar