Pazartesi, Nisan 21, 2025
Interfresh Eurasia
Ana Sayfa3. SayıTaze Ürüne Talep Artıyor

Taze Ürüne Talep Artıyor

Özellikle son yıllarda sadece ülkemizde değil, dünyada da meyve sebzede taze ürüne talep artıyor. Türkiye ise içerisinde bulunduğumuz coğrafyada yaş meyve sebze deposu diye niteleyeceğimiz bir konumda. Ülkemiz, ürettiğiyle sadece kendi vatandaşlarının değil, dünya genelinde milyonlarca insanın sofrasına ulaşıyor.

Dünyada ise yaş meyve sebze ticareti hızla artıyor. Yaş meyve sebze sektöründe küresel ticaret 7.5 milyon tonu bulurken, bu pastada Avrupa’nın payı 2.2 milyon ton. Türkiye ise 550 bin tonluk ticaretiyle dünyada ilk beş ülke erisinde yer alıyor. Bu başarı, sektördeki potansiyelimizi ve kalitemizi yansıtırken, ticarette payımızı artırmak için bizleri motive ediyor.

TARIMDA TEKNOLOJİYİ ISKALAYAMAYIZ

Yaş meyve sebze, özellikle sebze bölümüyle tarımın en teknik, maharet isteyen ve süreklilikgerektiren kısmıdır. Ayrıca, tarımın teknolojiye, dijital gelişmelere, yeni sistemlere ve düzenlemelere en açık bölümüdür. Dolayısıyla, sektördeki yenilikleri ve gelişmeleri takip etmek, adapte olmak ve uygulamak büyük önem taşıyor. Tarımsal üretim ve ticaretimizde hedeflerimize teknolojiyi ıskalayarak varamayacağımızın bilincindeyiz. Bu nedenle teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

- Reklam -
Google search engine

TARIMDA ANTALYA FARKI

Antalya, her ne kadar turizmle anılsa da başta yaş meyve sebze olmak üzere tarımsal üretim ve ticarette önemli bir merkez. Öte yandan tarımdaki yeniliklerin uygulandığı, yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım yaptığı, yatırım iştahının ise her geçen gün arttığı bir şehir. Türkiye’nin beşinci büyük kenti olan Antalya, 2 milyon hektarı aşan geniş araziye sahip. Antalya topraklarının %18’inde tarımsal üretim gerçekleşiyor, bu alanın %8’ini oluşturan 30.000 hektarlık bölümde ise düşük karbon ayak izine sahip örtü altı yaş sebze, meyve ve kesme çiçek üretimi yapılıyor.

Türkiye’nin örtü altı varlığının %40’ına sahip olan Antalya’da yaklaşık 150.000 tarım çalışanı bulunurken, 6 milyon tonun üzerinde meyve sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Kentin ihracatının yaklaşık %60’lık bölümü yaş sebze ve kesme çiçek gibi tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Türkiye’nin yaklaşık yarısına hakim olan, defne, kekik ve adaçayı gibi bitkilerle ilgili önemli bir potansiyel barındıran Antalya, kesme çiçek ve süs bitkileri üretimi ve ticaretinde büyük kapasiteye sahip. Ülkedeki kesme çiçek ihracatının %90’ı Antalya’dan gerçekleşirken, kültür mantarcılığı konusunda Türkiye üretiminin %50’sinden fazlasını yine Antalya karşılıyor.

TARIMDA FIRSATLAR ŞEHRİ

Antalya’nın tarımsal üretim kompozisyonu, çeşitli fırsatları beraberinde getiriyor. Kentimiz, soğuk hava depoculuğu ve soğuk zincir lojistiği, nitelikli bitki koruma ve besleme ürünleri, sebze tohumculuğu ve fideciliği, ayrıca sera tarımı ve tarım teknolojilerinin üretimi ve ticareti gibi alanlarda önemli potansiyeller barındırıyor. Antalya, tarımsal üretim ve ticaret konularında yüksek katma değerli ve yüksek hacimli işbirliklerine olanak tanıyan bir zemin sunuyor. Ortaklıklarla küresel piyasalarda kazan-kazan prensibiyle rekabet etme ve birlikte hareket etme imkânları mutlaka değerlendirilmeli. Başarılı işbirlikler ve ortak projelerle Antalya’nın tarım sektöründe daha güçlü hale geleceğine inanıyorum.

DESTEKLİYORUZ

Yaş meyve sebzede sadece üretmek, pazara ulaşmak için yeterli değil. Paketlemeden, depolamaya, lojistiğe kadar birçok alanda gelişen teknolojiye takip etmeli, uygulamalıyız. Bu kapsamda fuarların önemli olduğunu düşünüyor, destekliyoruz. 2024’te beşincisidüzenlenecek Interfresh Eurasia Fuarı da yeni teknolojiler, uygulamalar ve global katılımcılarla her geçen yıl hedef büyütüyor. 2023 yılında 44 farklı ülkeden Antalya’daağırladığımız alıcılar ve yatırımcılar sayesinde fuar, uluslararası düzeyde bir buluşma noktası haline gelirken, verimli iş bağlantılarının sağlandığı bir platform oldu.

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi olarak, son yıllarda sürdürülebilirlik temasını vurguluyoruz. Bir önceki Interfresh Eurasia Fuarı’nda ana temanın “sürdürülebilirlik” olarak belirlenmesi ve “yeşil dönüşüm”, “iklim değişikliği” odaklı programlarla katılımcı ve ziyaretçilerin bilgilendirilmesi takdire değer. Fuarın, sektörümüzde sadece ticari değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal sorumlulukları da öne çıkaran bir yaklaşım sergilemesini önemli buluyoruz.  

FUARA DAVET

Ülkemizde düzenlenecek Interfresh Eurasia Fuarı, sektördeki katılımcıları ve ziyaretçileri bir araya getirerek, yüksek katma değerli işbirliklerine, ortaklaşa rekabete ve yabancı yatırımlara açık bir platform sunmaktadır. Önümüzdeki yıl fuarın sizlerin de katılımıyla, yerel, ulusal ve uluslararası ziyaretçi sayısını artırarak, sektördeki işbirlikleri ve ticaret olanaklarını genişletmesini umuyoruz. Bu fırsatla, siz değerli iş insanlarını 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde yaş meyve sebze sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan Interfresh Eurasia Fuarına ilgi göstermeye, katılımcı ve ziyaretçi olarak yer almaya davet ediyoruz.

Saygılarımla.

Yazar

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Popüler Makaleler

Son Yorumlar