Pazartesi, Nisan 21, 2025
Interfresh Eurasia
Ana Sayfa3. SayıTarım, Ulusal Güvenlik Meselesidir

Tarım, Ulusal Güvenlik Meselesidir

Türkiye tarihte tarımın başladığı bir coğrafya üzerinde bulunmaktadır. Anadolu ve güneyine inen Mezopotamya Bölgesi, tarihte ziraatın başladığı bir bölgedir. Yani tarım, ülkemizin binlerce yıllık doğal sektörüdür. Bu anlamda Türkiye, özellikle Cumhuriyet sonrasında başlayan bilimsel eğitim ve teknolojiye uyum çabasıyla bugün dünyanın tarım ve gıda da öncü ülkeler arasında bulunmaktadır. Eğer tarımsal planlama, tarımda verimlilik, eğitimli ve bilinçli çiftçi, tarımın modernizasyonu ve tarım Ar-Ge’si gibi konuları da daha etkin çözümlere kavuşturabilirsek, Türkiye tarımda daha etkin ve daha çok katma değer yaratan bir ülke haline gelecektir. Tarıma bizden çok daha az uygun olan bazı ülkelerin bizden daha fazla tarımsal üretim yapması ve katma değer yaratması kabul edilemez. Günümüzde gerek pandemi gerekse çevremizdeki savaşların yarattığı sıkıntılarda, tarımın bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu gördük.

Mersin ihracatının %40’ı tarımsal üretimdir

Bu anlamda Mersin özelinde baktığımızda, 2023 Ocak-Eylül ihracat rakamlarımızda Mersin ihracatının neredeyse %40’ını tarım ve gıda üretimi ve ihracatı oluşturmaktadır. Bu rakamın yılsonunda sadece tarımsal ihracat bazında 3 milyar doları geçeceğini düşünüyoruz. Mersin, Türkiye’nin meyve ve sebze deposudur. 83 adet meyve-sebze ürün çeşidimiz var. Dünyada birçok ülke, birçok kent sadece bir veya bir kaç ürün üretirken, Mersin bu 83 adet üretimin 19’unda Türkiye birincisi, kalanında ise ilk 5 kent arasındadır. Bu olağan üstü bir şeydir. Özellikle, limon, muz, çilek, erik, badem, keçiboynuzu, yenidünya, sakız kabak ve taze baklada Türkiye birincisiyiz. Türkiye muz üretiminin yüzde 61’ini, limon üretiminin yüzde 53’ünü Mersin karşılamaktadır. Mersin, Türkiye çileğinin yüzde 35’ini yetiştirmektedir. Şeftali, biber, salatalık, kayısı, avokado, brokoli, patlıcan, greyfurt, nar üretiminde ikinci; mandalina ve nektarinde üçüncü sıradayız. Üzüm, yaş incir, Trabzon hurması, portakal, taze fasulye, lahana, marul, domates, ceviz ve karnabahar ürünlerinde de iddialıyız.

Mersin olarak yaş sebze – meyve ihracatında Türkiye’de lideriz

- Reklam -
Google search engine

Mersin 2022 yılı narenciye ihracatında 373 milyon dolarla Türkiye birincisi konumundadır. Aynı şekilde; 2022 yılı yaş meyve ihracatında da 200 milyon dolarla lideriz. Yaş sebze ihracatında ikinci olan Mersin, 2022 yılı toplam yaş sebze ve meyve ihracatında 705 milyon dolarla Türkiye lideridir. 2024 Ocak ayında açılacak olan Çukurova Uluslararası Bölgesel Hava Limanı ile tarım ürünlerimiz daha çok ihracata entegre olacak, kısa sürede çok daha fazla pazara erişecektir. 2023 yılı sonunda sadece yaş sebze ve meyvede 1.5 milyar doları yakalayacağımızı, toplam tarım ihracatında 3 milyarı geçeceğimizi ön görüyoruz.

Mersin, Agropark’la tarımda fark yaratıyor

Tarım Mersin ekonomisinin omurga sektörüdür. Tarım Mersin üretiminin ve sanayisinin de en önemli parçasıdır. Tarım olmadan sanayi olmaz. Ayrıca, tarım Mersin ve ülke ihracatımızın en önemli katma değeridir. Günümüzde tarım yeni dünyada artık bir ulusal güvenlik meselesidir. Peki, küresel ekonomik sorunlar, siyasi kırılganlıklar ve küresel ısınma tehlikesi karşısında geleceğimiz olan tarım ve gıda sektörü yeterince verimli mi? Büyük potansiyellerimize rağmen katma değer, verimlilik ve kalite yaratabiliyor muyuz? İşte “Mersin Agropark” Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi bu vizyonun gereği olarak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde faaliyetine başlamıştır. Türkiye’de bir ilktir ve öncüdür.

Mersin Agropark’ın vizyonu kendi tarım-gıda teknolojisini üretebilmektir. Gıda ve tarım sektöründe ilk akla gelen lider teknoloji ve yenilik merkezi olmaktır. Mersin Agropark’ın misyonu ise; etkin ve sürdürülebilir bir üniversite – sanayi işbirliği için somut bir ara yüz olmaktır. Günümüz teknoloji çağına uygun yatırım eko-sistemini geliştirmek, nitelikli iş imkânlarıyla tarımla ilgili yatırımcıları, araştırmacıları ve kaliteli işgücünü bölgemize çekmektir. Mersin Agropark bir araya getirdiği bu güçle tarımda yenilikçiliğe, dijitalleşmeye ve tarımın yüksek teknolojili üretime geçişine yol açacaktır. Tüm bunların yaratacağı çevre ve sağlıktaki sürdürülebilirlik; öte yandan, ürün ve üretimdeki verimlilik ve yüksek kalite Mersin Agropark’ın temel hedefleridir.

Mersin Agropark’ta hangi hizmetler veriliyor?

Mersin Agropark ortak kullanım binası ve 800 dönüm uygulamalı tarım arazisi ile Ar-Ge çalışması yürüten kişi, kurum ve kuruluşların projelerine, uygun koşullar altında Ar-Ge ofisi ve arazi alanı desteği sağlamaktadır. Girişimcilik hizmetlerini artırmak ve geliştirmek amacıyla, girişimci şirket veya kişilere bölge içerisinde; eğitimden danışmanlığa, teknoloji transferinden ortak kullanım laboratuvarlarına kadar nitelikli teknopark hizmeti verilmektedir.  Mersin Agropark, sadece tarım ve gıda sektöründe değil; bilişim, yazılım ve otomasyon gibi alanlarda da Ar-Ge çalışmalarını yürütecek olan girişimci firma/şahıslara,  üniversite-sanayi işbirliği içerisinde arazi/ofis gibi uygulama alanları sunmaktadır. Sunduğu vergi ve KDV avantajları yer alan firmalara büyük destek vermektedir. Bu vizyonla, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve tüm Mersin tarım paydaşlarının desteğiyle Mersin tarımda teknolojiyi, verimliliği ve katma değeri yakalayan kent olacaktır.  

Yazar

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Popüler Makaleler

Son Yorumlar