Dünya yaşamın var olduğu tek gök cisimdir. Bu gezegende insan varlığı hızlı bir şekilde artmakta ve 2050 yılında 12 milyar olacağı tahmin edilmektedir. Sadece 50 yılda ikiye katlanan ve çok yakın gelecekte dörde katlanacağı ön görülen insan nüfusunu bekleyen en büyük iki tehlike GIDA ve ENERJİ temini sorunudur. Bu nedenle tüm ülkeler; insanlık ve kendi gelecekleri için yeterli ve sağlıklı gıdayı üretmek için gerekli çabayı göstermek ve aynı zamanda toplam dünya meyve sebze üretimini yaklaşık 1.850 milyar tondan 3.5 milyar tona çıkarmak zorundadır.
İnsan yaşamı için olmazsa olmaz gıdaların üretimi için dinamik ve vazgeçilmez sektör TARIM’dır.
Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun; gelecekten ümit var olmaları ancak ve ancak üretmek ve vatandaşlarını sağlıklı beslemek olmalıdır. Çünkü gelecekte ülkelerinin hâkimi olmak ancak modern ve teknolojik üretim yöntemlerini devreye sokmaktan geçmektedir.
Gelişmiş ülkeler aşın obezite ile uğraşırken, yeryüzünde 800 milyon insan açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmek için çaba sarf etmektedir. Şayet küresel barışın sürdürülmesini istiyorsak; enerjimizi doğru kullanmak ve gıda sorununu acilen çözmek zorundayız. Maalesef dünyada üretimi yapılan gıdaların yaklaşık %25 ila 50’si üretimden sofraya gelinceye kadar kaybedilmektedir.
Dünya toplam yaş meyve üretimi FAO verilerine göre 650 milyon ton, sebze üretimi ise 1.2 milyar ton civarındadır. Muz meyvelerde 140 milyon ton ile domates ise sebzelerde 170 milyon ton ile dünyada en fazla üretilen ürünlerdir. Dünya üzerinde toplam yaş meyve ticareti 64 miyar dolar, sebze ticareti ise 33 miyar dolar civarında gerçekleşmektedir.
Türkiye 2022 yılı TUİK verileri itibariyle; 25 milyon ton meyve, 35 milyon ton sebze üreterek toplamda 60 milyon ton üretim ile önemli bir tarım ülkesi konumundadır.
Özellikle DÜNYA fındık üretiminin %64’nü 675.000 tonla, İncirin %26’sını 305.000 tonla, Kirazın %21’ni 627.000 tonla, Domatesin %7.5’ni 12.750.000 tonla, Üzümün %6’sını 4.2 milyon tonla elmanın %5’ini 3.5 milyon tonla ve Narın %10 500.000 ton ile TÜRKİYE tek başına sağlamaktadır.
SONUÇ OLARAK;
Bahçe bitkileri üretiminde TURKIYE önder ülkelerden biri olduğu gibi; lider olduğu bazı önemli meyve- sebze gruplarında gelecekte üretimlerini ikiye, üçe katlama olanaklarına sahip bir ülkedir. Çünkü üretimin ana ögelerinden TOPRAK-SU ve GÜNEŞ bu ülkenin önemli avantajlarıdır.
Bu nedenledir ki; TÜRKİYE konumu ve çok özel mikro klima alanlarıyla Avrupa ve orta doğunun stratejik bir meyve-sebze üreticisi, ambarı ve parlayan yıldızı olma özelliğini uzun süre koruyacaktır.