Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, “Yetişmiş işgücümüz, küresel ölçekli know-how birikimimiz ve dinamik üretim ve ticaret yapılanmamız ile büyüyen, gelişen ve ilerleyen bir ülke konumundayız.” Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, sorulara samimiyetle cevap verdi:
• Antalya ihracatta hangi ürünlerle ön plana çıkıyor?
Öncelikle belirtmek isterim ki Birliğimizin yetki ve sorumluluk alanı Batı Akdeniz bölgesidir. Yani Antalya-Burdur-Isparta üçgenindeki her bir mikro iktisadi alan Birliğimiz çalışmalarında münferiden önem ihtiva ediyor.
Bu kapsamda, 2018 yılı itibariyle ihracatta ilk sırada madencilik ürünleri sektörümüz yer alıyor. Madencilik üst başlığının altında ise ana ihraç kalemimiz bölgemizin medarı iftiharı olan mermerlerimizdir. Bölgemiz mermerlerinin ışıltısı dünyanın dört bir yanına renk katıyor.
Batı Akdenizin bir diğer önemli ihracat sektörü ise yaş meyve sebze ürünleri. Özellikle örtü altı üretimde artık bir dünya markası haline gelen bölgemiz, küresel ölçekte bir meyve sebze ambarı işlevi görüyor ve dünya mutfaklarının aranır ürünleri olarak ön plana çıkıyor. Bu kapsamda, Antalya denilince ilk akla gelen ürün domates oluyor. Diğer önemli ihraç ürünlerimiz ise biber, kiraz, nar, salatalık, turunçgiller ve üzüm olarak sıralanıyor.
Bu çerçevede, yaş meyve sebze ihracatını geliştirme komitemiz vasıtasıyla çalışmalar yapıyor, yaş meyve sebzede tohumdan ihracata projemiz ile niş ürünlerimizin uluslararası alanda ön plana çıkmasını amaçlıyoruz. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak temel hedefimiz; geleneksel ihraç ürünlerimizin yanısıra katma değerli ihracatımızı artırmak. Bu doğrultuda stratejik olarak gördüğümüz sektörlerimiz var. Yaş meyve sebzenin yanı sıra “Mobilya, Kağıt, Orman Ürünleri”, “Makine ve Aksamları ile Elektrik-Elektronik”, “Tekstil – Konfeksiyon” ve “İklimlendirme” sektörlerinin bölgemiz ihracatının geleceğinde önemli bir yer tutacağına inanıyoruz.
• Avrupalı neden Türkiye’den mal almalı?
Unutulmamalıdır ki ülkemiz üç kıtanın buluşma noktasıdır. Stratejik avantajımızı doğru kullanabildiğimiz sürece sadece Avrupa değil Asya’dan Afrika’ya geniş bir coğrafyanın doğal tedarikçisi konumunda olmamız beklenmesi gereken bir sonuç.
Yetişmiş işgücümüz, küresel ölçekli knowhow birikimimiz ve dinamik üretim ve ticaret yapılanmamız ile büyüyen, gelişen ve ilerleyen bir ülke konumundayız. Avrupa ve Rusya başta olmak üzere dünya milletleri Türk ürünleri ile besleniyor. Avrupa’nın otobanları ülkemizde üretilen araçlarla dolmuş durumda, son dönemde savunma sanayi kapsamında hayata geçirdiğimiz yenilikler ile pek çok ülkenin birincil tedarikçisi haline geldik. Bu liste saymakla bitmez. Her geçen gün üretim kalibresini artıran sektörlerimiz kendi alanlarında dünyanın sürükleyici aktörleri olmaya başladılar. Bu sürecin doğal bir sonucu olarak da dünya piyasalarında ürünlerimiz giderek daha fazla talep görür konumdalar.
• Avrupalının yanlış bildiği doğrular nelerdir?
Açıkçası 2019 yılına gelinen bu dönemde kimsenin yanlış bildiği bir şey olduğunu düşünmüyorum. Üretim gücümüz ve ticaret hacmimiz gelişen ülkemizin en güzel göstergeleri. Artık Avrupa’daki süpermarket zincirlerinin raflarını ülkemiz menşeli ürünler dolduruyor.
Ama bizler başardıklarımızla yetinecek bir yapıda değiliz. Her geçen gün üzerine koyarak ilerlemek bizler için bir yaşam biçimi. Biliyoruz ki en büyük rakibimiz kendimiziz. Hep daha iyisini yapmak, bir adım daha ileriye gitmek, inovatif ve çevreci bir anlayışla ilerlemek mecburiyetindeyiz. Ülkemizde her geçen yıl arge bütçelerinin genişlemesi bu sürecin güzel bir göstergesi. Turquality gibi geniş kapsamlı destekler sayesinde küresel oyuncular çıkarma yolunda hızla ilerliyoruz. Devletimiz, hükümetimiz, stk’larımız ve her bir ihracatçımızın yoğun gayretleri ile yolumuza devam ediyoruz.
• Hedef pazarlarımızda değişiklik var mıdır?
Hangi ülkeler ön plana çıkıyor? En önemli pazarımız mermer ihracatımızın temel rotası olan Çin. 2018 yılı itibariyle Çin’e ihracatımız çeyrek milyar doları bulmuş durumda. Ardından yaş meyve sebze ihracatımızın etkisi ile Almanya ve Rusya geliyor. 2018 yılında 1.771 ihracatçı üyemiz tarafından 158 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. 37 ülkeye 10 milyon dolar ve üzerinde ihracat gerçekleştirdik.
Rusya, Özbekistan, İtalya, Bulgaristan, S.Arabistan, İspanya, Türkmenistan, Kanada, Hindistan, Polonya, Moldova, Yunanistan, Bosna Hersek, İsveç ve pek çok ülkeye ihracatımızda çok ciddi artışlar kaydetmiş durumdayız. Bu kapsamda, hedef pazarlarımıza en avantajlı şekilde ulaşmak ve rekabet avantajı sağlamak adına peşpeşe adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, 1 ekim 2018 tarihi itibariyle Birliğimiz ile Turkish Cargo arasında bir protokol imzaladık. Artık Batı Akdenizli ihracatçıların ürünleri Rusya pazarına çok uygun maliyetlerle hava kargo yoluyla iletilebilecek. Ayrıca, Birliğimiz ile Moskova İşadamları Birliği arasında bir işbirliği protokolü imzaladık. Karşılıklı işbirliği ve yatırım olanaklarını değerlendirmek ve ticaret hacmimizi geliştirmek adına güçbirliği yapıyoruz. Tüm bu adımlar önümüzdeki dönemde meyvelerini vermeye başlayacak. Ve Batı Akdenizli ihracatçılar için farklı pazarlara en avantajlı koşullarda girmek adına girişimlerimiz artarak devam edecek.