Yılın ilk üç ayında Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı 509,4 milyon dolara ulaşırken, narenciye ürünleri ihracatı değerde yüzde 43’lük pay ile yaş meyve sebze ihracatında ilk sırada yer aldı. AKİB değerde yüzde 52’lik, miktarda ise yüzde 58’lik pay ile yılın ilk çeyreğinde Türkiye Yaş Meyve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu. Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip olan yaş meyve sebze sektörü ihracatının, yılın ilk üç ayında toplam 509,4 milyon dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarındaki yerinin azımsanmaması gerekmektedir. Narenciye ürünleri ihracat değerlerinin, yaş meyve sebze ihracatı içinde değerde yüzde 43’lük payla ilk sırada yer alır ve bu değerlerin yıl içinde de artarak devam etmesi hedeflenmektedir.
2019 Şubat ve Mart aylarında ihracat nasıl geçti?
Mart ayında yaş meyve sebze ihracatı birlik adına bereketli geçti. Meyve ürünlerinde nar ürününün 36 milyon dolarla, sebze ürünlerinde ise domatesin 115 milyon dolarla liste başını çekmektedir. Ayrıca, AKİB’in yaş meyve sebze ihracatına 265.7 milyon dolarlık katkı ile her yıl olduğu gibi sektöre en çok katkı sağlayan birlik olmaya devam etmektedir. Şubat ayında en çok ihraç edilen ürün ise domates olurken onu sırasıyla limon, mandalina ve biber takip etti. Şubat ayının şampiyonu domates ihracatında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla değerde %30’luk artış yaşanarak 40 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Şubat ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %30’luk payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Romanya, Irak, Ukrayna ve Almanya takip etti.
Sezonda en çok ihraç edilen ürün nedir?
Sezonda en çok ihraç edilen narenciye ürünü mandalina olurken, onu sırasıyla limon, portakal ve greyfurt takip etti. Mandalina 285 milyon dolarlık döviz getirisi ve 2019 yılına yüzde 41 oranındaki paylık katkısıyla her açıdan başarılı bir sezon geçirmiş oldu. Narenciye sezonunda en çok ihracat yapılan ülke yüzde 37’lik payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti. Mart ayı yaş meyve ihracatında Mersin İller bazında ilk sırada yer alırken, mart ayı yaş meyve ihracat değerlerinde 7,5 milyon dolar ile Mersin’in ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Mersin’i sırasıyla Hatay, Antalya illeri takip ediyor. Ayrıca mart ayı narenciye ürünleri ihracat değerlerinde Mersin ili yüzde 42’lik pay ile ilk sırada yer alarak yaş meyve sebze ihracatında başarısını bir kez daha ortaya koymuş oldu”. Yeni pazarlar bulmada fuarların katkısı için neler söylemek istersiniz? Tek pazara bağımlılığın kırılması önemli “Alternatif pazarlara ulaşabilmek gayesiyle Eylül ayında yaş meyve ve sebze sektörünün uluslararası önemli fuarlarından AsiaFruitLogistica ve World Food- Moscow Fuarlarında Şubat ayında ise Fruit Logistica fuarında Türk yaş meyve sebze sektörünü en iyi şekilde temsil ettik. Üretici ve ihracatçılar olarak ülke çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç doğrultusunda birlikte hareket ettiğimiz takdirde dünya pazarındaki yerimizin hızlanan bir ivme ile yükseleceğini belirtmek isterim.