Türkiye, 2022 yılında 70,2 milyon ton bitkisel üretimiyle hem kendi vatandaşlarını hem de gerçekleştirdiği ihracatla Avrupa’yı besliyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ülke ekonomilerinde krize yol açtı. Dünya ekonomik krizle boğuşurken ülkeler, tarımsal üretimin önemi kavradı ve olası ‘Gıda Krizi’ne karşı önlemler almaya başladı. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de Gıda Krizine karşı tarımsal üretimin önemi öne çıktı. Birçok ülke tarımsal üretimi ‘Stratejik’ sektör ilan ederek tarımı önceleyen politikalar geliştirmeye başladı.
Pandemide yaşanan global krize rağmen Türkiye, bu süreci çok iyi yöneterek tarımsal üretimde büyük başarı yakaladı. Böylece hem kendi vatandaşlarını hem de tarımsal ürün ihracatıyla Avrupa’yı besledi.
-Tarımın durumu
Türkiye tarımı hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, fındık ve mamulleri, zeytin ve zeytinyağı ile tütün ve süs bitkileri ve hayvansal ürünleri üretimiyle 2022 yılında yüzde 0,6 büyüme gösterdi. 2023 yılı ilk çeyreğinde yüzde 3,8 daralma yaşayan Türk tarımı ikinci çeyrekte yüzde 1,2, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,3 büyüdü.
Türkiye, genel tarımsal üretimde Dünyada 4, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor.
TÜİK verilerine göre, Türkiye tarımı 2022’de bir önceki yıla göre yem bitkileri hariç bitkisel ürünlerde yüzde 14,6, meyveler, içecekler ve baharat bitkilerinde yüzde 7,7 artış yaşarken sebze üretiminde ise yüzde 0,5 azalma gösterdi.
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 70,2 milyon ton, sebzelerde 31,6 milyon ton, meyveler, içecekler ve baharat bitkilerinde 26,8 milyon ton üretim gerçekleştiren Türkiye, Internatıonal Trade Center (ITC) verilerine göre, 2022’de dünya tarım ürünleri ihracatında 21. sırada yer aldı.
-İhracat
Tarımsal ürün ihracatında Avrupa’da önemli bir yere sahip olan Türkiye 2018 yılında yaklaşık 22,6 milyar dolar, 2019’da 23,4 milyar dolar, 2020’de 24,3 milyar dolar, 2021’de ise 29,7 milyar, 2022 yılında da 34,2 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirdi.
Türkiye, 2023 yılı 11 aylık dönemde ise 31 milyar 821 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı sağladı.
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında AB ülkelerinin payı yüzde 22 civarında yer alırken Irak 5,2 milyar dolar ile yüzde 17 paya sahip oldu. Rusya 2,1 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 6 pay ile sıralamada yer aldı. Suriye 1 milyar dolar ihracat ile yüzde 3,3, Almanya 1,8 milyar dolar ile yüzde 6, ABD ise 1,9 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 6,3 pay ile Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında yer aldı.
Tüm dünyada iklim krizinin etkileri sürerken, Türkiye’de buna karşı etkin mücadele için politikalar geliştirmeye çalışıyor. İyi Tarım Uygulamaları ile sağlıklı gıda üretmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği’nin uygulamaya koyduğu ‘Yeşil Mutabakat’ ve karbon ayak izinin azaltılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Her geçen gün istikrarlı bir şekilde ihracatımız artarken aynı oranda AB ülkelerine de artış göstermekte ve her geçen gün daha ileriye gitmektedir.
Bunun sonucu AB ülkelerini ve Türkiye arasındaki bağın her geçen gün daha da
Büyümesi dileğiyle…