Ege Bölgesi ve İzmir, coğrafi yapısı, sahip olduğu ekolojik faktörleri ve iklim özellikleri ile incirden tütüne, narenciyeden süt hayvancılığına, zeytinyağından hububata, tıbbi ve aromatik bitkilerden şarapçılığa, çiçekçilikten arı ürünlerine kadar geniş yelpazede ürün çeşitliliğine sahip; özünde, ‘Türkiye Tarımının Geleceğini’ şekillendiren büyük bir potansiyeli barındırmaktadır. Bu bağlamda, İzmir, genel toprak dağılımı içinde % 29,5’lik pay ile toplam 353 bin 318 hektar işlenebilir arazilerinde, 18 milyar Türk Lirasını aşkın tarımsal üretim değerine sahiptir. Söz konusu arazilerin % 48,1’ini tarla arazisi, % 8’ini sebze arazisi, % 43,4’ünü meyve ve baharat arazisi, % 0,5’ini ise süs bitkileri arazisi oluşturmaktadır.
Yaş sebze ve meyve üretimi özelinde incelediğimizde, 2022 verileri ışığında, İzmir’de, bağlar ve zeytinlikler de dahil olmak üzere, 153 bin 410 hektar alanda 1,1 milyon tonu aşkın yaş meyve üretimi; yanı sıra, 37 bin 498 hektar alanda 1,5 milyon tonu aşan sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede; ilimizde toplam 190 bin 908 hektarlık alanda 2,6 milyon tonun üzerinde yaş sebze ve meyve yetiştirilerek önemli bir üretim hacmine ulaşılmıştır.
Gerçekleştirilen çalışmalarda, üretim miktarları göz önüne alındığında, İzmir’in; brokoli, kereviz (kök), enginar, hıyar (turşuluk) ve pırasa üretim sıralamasında Türkiye’de birinci olduğu; bununla birlikte, ıspanak, karnabahar, börülce (taze), domates (salçalık), pancar (kırmızı) ve bezelye (taze) üretiminde de öne çıktığı görülmektedir.
Meyvelerde ise kiraz, zeytin (yağlık) üretiminde birinci sırada yer alan İzmir; kestane, incir (yaş), mandalina satsuma üretiminde ikinci sırada yer alarak Türkiye’nin tarımsal üretimine sağladığı katkı ile gücünü ortaya koymaktadır.
İzmir’in yaş sebze ve meyve üretiminde sahip olduğu başarı, ihracat rakamlarına da doğrudan yansımaktadır. Ülkemiz, 2023 yılı Ocak-Kasım aylarında yaş sebze ve meyve ihracatında 3 milyar dolar değeri aşmıştır. Aynı dönemde, İzmir, 185,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülkemiz dış ticaretine önemli bir katkı sağlamıştır.
Bölgemiz ve kentimiz ihracatının güçlenerek artmasına yönelik İzmir’de; T.C. İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İlçe Ticaret Odaları, İlçe Belediyeleri ve Kooperatifler de olmak üzere paydaş kurumlarla beraber hayata geçirdiğimiz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Projeleri sektörün geleceği açısından önemli bir fark yaratmaktadır.
Dikili’de çalışmaları sürdürülen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinde topraksız, modern ve teknolojik seralar, iyi tarım uygulamaları, modern paketleme ve kurutma tesisleri ile yaş sebze ve meyve işleme tesislerinin de bir arada olduğu Tarım 4.0 uyumlu yeni nesil üretim merkezinin oluşturulmasına yönelik süreç hızla devam etmektedir. Bölgenin, tam kapasiteyle faaliyete geçmesinin ardından, yıllık 80 bin tonluk üretimle Ege Bölgesi’nin ve ülkemizin tarım ürünleri ihracatına ve ihracat gelirlerine önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Projenin hayata geçmesiyle, başta su ve enerji olmak üzere kaynakların etkin ve verimli kullanımı sayesinde üretimde kalite ve verimliliğin artması, üretim maliyetlerinin düşmesi sonucunda, katma değeri yüksek sürdürülebilir ve rekabetçi bir sistem oluşturulması hedeflenmektedir.
Dikili TDİOSB’de olduğu gibi paydaş kurum ve kuruluşların iş birliğinde oluşturulan Kınık Tarıma Dayalı İhtisas OSB ve Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB projelerini desürdüren İzmir Ticaret Odası, üretici birlikleri ve kooperatiflerin de desteklenmesini hedefleyen kapsayıcı bir yaklaşımla iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Çatısı altında faaliyet gösteren, 13 ayrı Meslek Komitesi’nden oluşan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kümesi; paydaşları arasında üniversitelerin de yer aldığıTarım ve Hayvancılık, İzmir Balıkçılık, Süs Bitkileri özelinde oluşturduğu çalışma komiteleri ile sektörün gelişmesine yönelik sorumluluk üstlenmektedir.