Yaş meyve sebze sektörü ülkemiz coğrafyasında tarih boyunca büyük öneme sahip olmuş ekonomimize sağladığı net döviz girdisi, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçte milyonlarca insana istihdam yaratması ile halen stratejik öneme sahip bir sektördür. Türkiye’deki mevcut ekolojik koşullarının çeşitliliği yaş meyve sebze ürünlerinin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişmesine olanak sağlamaktadır.Türk yaş meyve ve sebze ihracatçıları sağlık ve çevreyle ilgili hususlarının bilincinde olup uluslararası pazara uygun ürünler sunarak ihtiyaçların karşılanması hususunda ellerinden geleni yapmaktadır.
Dünya nüfus artışına paralel olarak yaş meyve sebze sektöründe ürünlere olan talep giderek artmakta olup yaş meyve sebze ihracatımız da her yıl artış gösterme eğilimindedir.İklim ve toprak şartlarının uygunluğu, coğrafi yapısının tüketim merkezlerine yakınlığı, ulaşım şartlarının kolaylığı, her çeşit meyve ve sebzenin üretilebilmesi, organik üretimin rahatlıkla yapılabileceği tarımsal yapının varlığı ile ülkemiz büyük avantaja sahiptir.Ülkemizin yaş meyve sebze ürünleri uluslararası pazarda artan popülerliği sayesinde dünya çapında 140’tan fazla noktaya sevk edilmektedir.
2024 yılının ilk 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde %3 artış ile 2,7 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürünler sırasıyla domates, mandalina, limon, şeftali ve biber; en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya ve Ukrayna’dır. Yaş meyve sebze ihracatının ülke grupları dağılımına bakıldığında %35,8 ile Avrupa Birliği ülkeleri ilk sırada, %35,2 ile Bağımsız Devletler Topluluğu ikinci sırada yer almaktadır.
2024 yılının ilk 10 ayında 1,7 milyar dolar ile Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatının %43’ü Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilmiştir. Söz konusu dönemde Birlik olarak en çok ihraç ettiğimiz ürünler sırasıyla mandalina, limon, şeftali, domates ve elma; en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Romanya, Irak, Ukrayna ve Polonya’dır.
Üretimden pazarlamaya, tedarik zincirinden satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçlerde ihracatçılarımızın küresel bir oyuncu olabilmeleri amacıyla Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen TURQUALITY projesi kapsamında, Rusya, Almanya ve Polonyapazarlarındaki payımızı korumak ve büyütmek amacıyla tanıtım faaliyetleriyle birlikte söz konusu ülkelerde üst düzey yetkililerle Yaş Meyve Sebze Zirveleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu bağlamda ilk olarak Rusya Federasyonu’nda 28 Kasım 2024 tarihindeüst düzey Türk ve Rus yetkililerin katılımıyla “Türkiye-Rusya Federasyonu Yaş Meyve Sebze Zirvesi” gerçekleştirilecektir. Rusya Federasyonu’ndan sonra 23 Ocak 2025 tarihinde Polonya’da ardından da 4 Şubat 2025 tarihinde Almanya’da Yaş Meyve Sebze Zirvelerigerçekleştirilmesi planlanmaktadır. TURQUALITY projesi kapsamında kalite, ürün imajı, doğal-organik ve sağlıklı nitelikler, fiyat ve rekabetçilik, sürdürülebilir tarım gibi yönleriyle Türk yaş meyve sebzesini ön plana çıkaran içerikler ile tanıtım filmleri, TV programları, sosyal medya ve outdoor çalışmaları yapılmaktadır. Diğer taraftan, farklı pazarlardaki faaliyetlerimizi genişletmek amacıyla World Food Moscow, Fruit Attraction Madrid, Berlin Fruit Logistica, Asia Fruit Logistica (Hong Kong) gibi sektörün en önemli fuarlarına milli katılım organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında Global Fresh Market (Moskova), Fruit Attraction (Sao Paulo), CPMA Kanada fuarlarına da info stantla katılım sağlıyoruz.Önümüzdeki dönemlerde de büyük bir motivasyonla daha büyük işler yapmak için sektör paydaşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.